Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta
19 czerwca 2022
Więcej informacji o barszczu białym w butelce.
Ostatnio coraz rzadziej jemy obiady z dwóch posiłków. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków uprzednio serwowanych najczęściej jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w zakwasie
Gdy zapyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, chociaż należy zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla doświadczenie kucharza oraz jego osobiste smaki. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 rodzaje:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur przygotowywany najczęściej z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Baza na barszcz biały i żurek? Kupić czy zrobić samodzielnie?
Zrobienie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli apetyt np. na żur zaatakuje was niespodzianie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przyrządzimy przepyszny biały barszcz i żurek staropolski bądź śląski.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]