Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

21 stycznia 2023

Ogórki kiszone kupisz na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.

Kiszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem lub z innymi dodatkami

Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki albo duże kamienne garnki, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie zostawia się pojemnik na przynajmniej 14 dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dobach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się ząbki czosnku i koper, lecz walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić również innymi dodatkami, między innymi ziarnami pieprzu, kawałkami paprykiczy liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy dużo miejsca w kuchni, aby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię lub piwnicę, w której może składować przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w pojemnikach czy w woreczkach z folii, które bez trudu da się schować w lodówce.

Dlaczego należy spożywać ogórki kiszone?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które dobrze oddziałują na florę przewodów pokarmowych i redukują ich pH, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, A i K1, a także niemało minerałów istotnych dla prawidłowego działania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, sód i selen. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile lubimy cierpkie smaki, nie należy wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do soku. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]