Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

21 listopada 2022

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Liczne minerały i witamina A – co znajduje się w kapuście kiszonej?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, jako że te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie pożywienia. W efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych minerałów czy witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było znacznie bardziej skomplikowane niż obecnie. A wypada zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest sporo substancji istotnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B9, B5, B3). Co więcej, kiszona kapusta to źródło między innymi probiotyków, magnezu oraz wapnia. Równocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, więc rekomenduje się jego spożycie osobom na diecie.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako główny element dań, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją jako surówkę z cebulką i marchewką, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też składnik, który perfekcyjnie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów czy pasztecików. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica albo kapuśniak.

Właściwie każda babcia posiada własny przepis na kiszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach z rzadka zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności magazynowania żywności na okres zimy. Kiszoną kapustę w większych oraz niewielkich pojemniczkach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]