Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

5 października 2021

Kup kiszonki z warzyw.

Warzywa kiszone są tak silnie związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, sporadycznie przyrządzany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kwaszonki – zdrowe produkty na naszym talerzu

Wedle historyków proces konserwowania pożywienia poprzez ich zanurzenie w occie, w solance bądź w soli, znany jest ludziom od ponad 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której jest ono zanurzone, utrudnia rozwój bakterii gnilnych. Kilka wieków wstecz był to najlepszy sposób, by przedłużyć okres przydatności do spożycia warzyw, ryb oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego przyjął się obyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory warzywne od początku swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Cechują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, dlatego też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z bobiku czy buraka cukrowego.

Poza Polską kiszonki mają różny smak

Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie w większości rejonów świata, nawet w Kanadzie oraz w USA, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Lecz pickle są tam chyba wyjątkowo lubianym dodatkiem do kanapek, burgerów oraz hot-dogów. W naszym kraju oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. bakłażany, kalafiory oraz owoce (przykładowo cytryny), a czasami nawet śledzie.

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się bazą albo znaczącym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany wedle typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w Japonii.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]