Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska
23 grudnia 2020
Chcesz nabyć sól himalajską różową? Kliknij tu.
Sól to substancja niezbędna do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie własności posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je podczas gotowania?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak potraw. Pomimo, że nadużywanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (do 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę cennych pierwiastków i minerałów, między innymi wapń, selen czy cynk, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej
Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, cynku czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie zatraca swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]